Køb af køkkenlamper - hvad skal du overveje før du køber?

Lamper er måske det vigtigste møbel, som du køber til dit hjem. De er både praktiske, giver stemning og sørger for den ultimative hygge, når mørket falder på. 

I køkkenet er det især vigtig at du vælger de helt rigtige lamper. Køkkenet er nemlig et arbejdsrum, som skal lyses ordentlig op, så du kan se, hvad du står og bikser sammen i kødgryderne. 

Det er meget forskelligt hvilen smag og behag, som du har i forhold til lamper. Det er selvfølgelig vigtigt, at du vælger en lampe, som du synes ser fedt ud, men det er mindst lige så vigtig, at den er praktisk. 

Heldigvis er det danske markedet fyldt med smarte, moderne og praktiske lamper, som passer til alle hjemmets rum. I denne artikel hjælper vi dig på vej til at træffe det rigtige valg i forhold til dit køkken. Her er nogle overvejelser, som du bør gøre dig, før du køber dine køkkenlamper. 

Hvad er dine behov for køkkenlamper?

Her skal du tænke over stilart, form, størrelse, budget og meget andet. Du skal overveje, hvor lampen skal placeres henne, om det skal være en klassiske hængelampe, spotlys eller noget helt tredje. 

Det er også vigtigt at indtænke prisen. Hvad er dit budget for nye lamper? Har du råd til designerlamper eller leder du efter den billigste og bedste løsning? God kvalitet kan altid bedst betale sig, men det behøver ikke koste en bondegård at finde en flot og praktisk lampe. Du kan for eksempel tage et kig på flotte designer lamper fra AndLight til dit køkken.

En ordentlig belysning betyder alt i et køkken

Når du skal til at købe nye lamper, så skal du først og fremmest undersøge, hvordan belysningen ser ud. Køkkenet er et arbejdsrum, og et arbejdsrum skal altid lyses ordentlig op, så man kan se, hvad man laver. I stuen behøver man for eksempel ikke en kraftig belysning, da dette er et rum, hvor man skal sidde og hygge sig med en god film. Køkkenet har derimod brug for et kraftigere lys, så man ikke kommer til at skære sig i fingeren, når man hakker løg. 

Overvej placeringen af dine lamper

Der findes mange forskellige former for lamper, som kan hænge i loftet, monteres på væggen eller stå på gulvet. I køkkenet anbefaler vi, at du vælger loftslamper som hængelamper eller spotlys. Loftslamper oplyser hele rummet ovenfra og skaber meget få skygger. Fordi køkkenet er et arbejdsrum, så skal lamperne helst ikke skabe for mange skygger over køkkenbordet. 

Det er en god ide at købe mere end en hængelampe eller spotlys, som kan belyse køkkenbordet ovenfra. Lamperne skal helst ikke have for meget afstand imellem sig, for så kommer der for mange skygger. 

Hvilken stil skal du vælge?

Det er svært at give et svar på dit valg af stil, for det er i sidste ende en smagssag. Det bedste råd vi kan give er, at du vælger en lampe, som også passer til at stilene i resten af dit hjem. Nogen foretrækker prangende hængelamper i unikke designs, mens andre helst vil "gemme" belysningen væk i loftet med et par spotlys. 

Selvom køkkenet er et arbejdsrum, hvor lamperne først og fremmest skal være praktiske, så må de også gerne se lidt smarte ud. Du kan gå på jagt på Pinterest eller andre sider og få inspiration til, hvordan du kunne designe dit køkken med fede lamper. 

Hvis køkkenet også er en spisestue

Nogen køkkener fungerer også som en spisestue. Hvis du både skal bruge lamper til arbejdsstationer over køkkenbordet og lamper over spisebordet, så skal du måske ikke vælge flere forskellige lamper. Det er nemlig ikke rart at sidde omkring et spisebord, som er oplyst af et kraftigt spotlys ovenfra. Spisebordet skal invitere til ro og hygge, så her er det bedre med en mere dæmpet belysning. 

Selvfølgelig skal man stadig kunne se, hvad det er man sidder og stikker i på tallerkenen, men lamperne over spisebordet behøver ikke være lige så kraftige, som de er over køkkenbordet. 

Overvej lamper med lysdæmper

En god løsning til alle salgs rum er at købe lamper med lysdæmpere. Lamper med lysdæmper gør, at du selv kan indstille, hvor kraftigt lyset skal være. Du kan for eksempel skrue op for lyset, når du står i køkkenet og skrue ned igen, når du skal til at spise. 

På den måde behøver du ikke købe flere forskellige lamper, men du kan nøjes med de samme modeller, som kan indstilles med en lysdæmper efter dine behov. 

Skal lamperne være nemme at skifte ud igen?

Man kan godt komme til at købe en lampe, som man pludselig ikke er lige så vild med at have hængende. Nogle lamper er nemmere at skifte ud end andre. Hængelamper kan du nemt tage ned og bytte ud med en anden model, men det er lidt mere besværligt med spotlys. 

Hvis du kender dig selv og ved, at du ofte skifter stil derhjemme, så skal du måske også overveje, hvilke lamper du får sat op. Spotlys skal indbygges i selve loftet og kræver, at du hamrer huller til lampen. Denne slags lamper er meget sværere at udskifte end den klassiske hængelampe. Derfor skal du også overveje dine behov i fremtiden, før du vælger den perfekte lampe. 

Skal du vælge et koldt eller varmt lys?

Når vi laver om belysning, så skelner vi mellem koldt og varmt lys. Umiddelbart bruger man koldt lys til arbejdsrum som køkkenet, kontoret og badeværelset og varmt lys til stuen og soveværelset. Det skyldes at et koldere lys gør, at man lettere kan koncentrere sig, hvorimod det varme lys indbyder til hygge og afslapning. 

Det betyder ikke, at du SKAL vælge en kold lyskilde til dit køkken, men lyset skal helst være kraftigt nok til, at du kan se, hvad du laver. Du kan med fordel vælge en varm lyskilde til at hænge over spisebordet. 

Vælg lamper i forhold til størrelsen til dit køkken

Et lille køkken behøver naturligvis ikke plastres til med loftslamper. Her er det måske rigeligt med 2-3 lamper, og så er køkkenet lyst rimelig godt op. Hvis du derimod har et stort køkken, så skal du måske ud og bruge lidt flere penge på lamper for at få en ordentlig belysning. 

Igen handler det om at mindske skyggerne i køkkenet. Du kan forstille dig, at hvis der er langt mellem lamperne i et stort køkken, så kommer der mange skygger mellem lyset. Skygger i et køkken skal vi helst ikke have for mange af. Jo flere lamper du har hængende, desto bedre oplyst bliver køkkenet. Det kan godt komme til at se rodet ud, hvis du har 8 loftslamper hængende inde i køkkenet, så her kan du måske kombinere en håndfuld spotlys med de klassiske hængelamper. 

Køb lamper i god kvalitet

Sidst, men ikke mindst, så skal du vælge en lampe i ordentlig kvalitet. Kvalitetslamper holder længere, er energibesparende og ser ofte også flottere ud. En lampe i god kvalitet kan godt koste lidt mere, men det kan betale sig, fordi den også holder længere. 

Hvis du har pengene til det, så stil udenom de billige lampe-løsninger, og få fingrene i en ordentlig model, som du ved du kan have glæde af i mange år.

Menu
Top